Mi az a WHOIS?

A WHOIS ellenőrző elengedhetetlenül fontos információkat tár fel egy domainről. A keresés során megtudhat olyan részleteket, mint a domain elérhetősége, lejárata, tulajdonosa, a tulajdonos elérhetőségei, azaz címe, telefonszáma, email címe és hasonló adatai.

Hogyan működik?

A domain név regisztráció során az új domain tulajdonos beküldi személyes adatait az ICANN-nek (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). A folyamat lényegében hasonlít ahhoz, mint amikor bejelentjük állandó lakcímünket a kormányhivatalban.

WHOIS keresés GYIK

Kapjon választ a WHOIS keresővel és a védelemmel kapcsolatosan felmerülő leggyakoribb kérdésekre

A WHOIS adatbázisban megtalálható az interneten fellelhető összes domain név. Egy WHOIS lekérdezéssel olyan részleteket tudhatunk meg egy domain névről, mint például a regisztráció dátuma, a domain ID-je, a regisztrátor cég neve és kapcsolati adatai, vagy a domainhez tartozó szerver neve. Mivel az International Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) által felügyelt és karbantartott adatbázis nyilvánosan hozzáférhető, sok embernek adatvédelmi aggályai lehetnek a domain név regisztrációval kapcsolatban.

A domain regisztráció során olyan személyes adatokat kell megadnunk, mint a nevünk, lakcímünk, telefonszámunk és email címünk. Ezeket az adatokat a nyilvánosan hozzáférhető WHOIS adatbázisban rögzítik, ahol bárki megnézheti őket egy WHOIS kereséssel.

A Hostinger egy olyan WHOIS adatvédelem nevű szolgáltatást kínál, amely biztosítja a domain tulajdonosok adatainak védelmét. Amennyiben igényli ezt a szolgáltatást, személyes adatai helyett egy proxy szerver adatai kerülnek bejegyzésre a WHOIS adatbázisban.

A WHOIS kereső használata nagyon egyszerű: csak írja be a domain nevét vagy IP címét, majd kattintson a "Lekérdezés" gombra. Eszközünk átnézi a WHOIS adatbázist, majd másodperceken belül kiadja a kért adatokat, beleértve a domain regisztrációhoz kapcsolódó rekordokat is.

Ne használja a kapott adatokat marketing célokra vagy spam küldésére, ezeket szigorúan tiltja az ICANN.

Az ICANN szabályzata előírja, hogy a WHOIS-ban szereplő adatok mindig naprakészek kell legyenek. Ez azt is jelenti, hogy olyan kapcsolati adatok szerepeljenek benne, amelyeken keresztül valóban elérhet minket a szolgáltatónk.

A Hostinger fiókja vezérlőpultján egyszerűen frissítheti WHOIS adatait. Mindössze néhány rövid lépéssel akár az összes adata frissíthető. Lépjen be Hostinger fiókjába, majd a vezérlőpulton keresse meg a WHOIS adatok frissítése funkciót!

Emlékszik a korábban említett WHOIS adatvédelem szolgáltatásra? Ennek köszönhetően vannak rejtett bejegyzések is a WHOIS-ban: ha a domain név tulajdonosok WHOIS adatvédelmet igényeltek regisztrátoraiktól, így a domain név szolgáltatója elrejtette kapcsolati adataikat.

Bizonyos adatokat egyébként is elrejthetnek a domain szolgáltatók annak érdekében, hogy betartsák a GDPR előírásokat és a hasonló helyi szintű adatvédelmi szabályokat.

A WHOIS adatvédelem szolgáltatással elrejtheti kapcsolati adatait, így ha valaki rákeres az Ön domain nevére a WHOIS-ban, a kapcsolatfelvételi adatokat nem fogja látni.
Ha szeretné elrejteni WHOIS személyes adatait, akkor jelentkezzen be a Hostinger fiókjába, majd a tagoknak fenntartott részen keresse meg az ablak tetején lévő Domain részt. Itt válassza ki a kívánt csomagot, majd a fizetést követően aktiváljuk a WHOIS adatvédelem funkciót.

Ne feledje, hogy bizonyos WHOIS listákon időbe telik a változtatások frissítése, így akár még azelőtt megláthatja azokat valaki, hogy a szolgáltató elrejtené őket.