Domain-tulajdonos lekérdezése

Mi az a WHOIS?

A WHOIS lekérdezésekkel lényeges információkhoz juthatunk egy-egy domain-nel kapcsolatban: például többek között megtudhatjuk a domain tulajdonosának nevét, lakcímét, telefonszámát és e-mail címét. Emellett a WHOIS lekérdezéssel nézhetjük meg a leggyorsabban, hogy egy név foglalt-e. Továbbá megtudható a lekérdezett domain név lejárati ideje is, így lecsaphatunk majd rá, ha eredeti gazdája nem újítja meg.

Domainnév-regisztráció során az új domain-tulajdonos beküldi személyes adatait az ICANN-nek (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Lényegében hasonlít a folyamat ahhoz, mint amikor bejelentjük állandó lakcímünket a kormányhivatalban.

What is whois

Gyakran Ismételt Kérdések a WHOIS lekérdezésekkel és az adatvédelemmel kapcsolatban

Az alábbiakban a WHOIS-szal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre adunk választ

A WHOIS adatbázisban megtalálható az internet összes beregiszrált domain-neve. WHOIS-lekérdezés futtatásával olyan részleteket tudhatunk meg egy domain névről, mint például a regisztráció dátuma, a domain ID-je, a regisztrátor cég neve és kapcsolati adatai, vagy a domainhez tartozó szerver neve. Mivel az International Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) által felügyelt és karbantartott adatbázis nyilvánosan hozzáférhető, bizonyos embereknek kisebb adatvédelmi aggályaik támadhatnak a domainnév-regisztrációval kapcsolatban.

Domainnév regisztrációja során olyan személyes adatokat kell megadnunk, mint a nevünk, lakcímünk, telefonszámunk és e-mail címünk. Ezeket az adatokat a nyilvánosan hozzáférhető WHOIS adatbázisban rögzítik, ahonnan bárki kinyerheti őket egy WHOIS domain-kereséssel.

Ennek megoldására a Hostinger-nél egy WHOIS-adatvédelem nevű szolgáltatást kínálunk, így biztosítjuk a domain-tulajdonosok adatainak védelmét. Amennyiben igényli ezt a szolgáltatást, akkor személyes adatai helyett egy proxy szerver adatai kerülnek bejegyzésre a WHOIS-ban.

Nagyon egyszerűen végezhet WHOIS lekérdezést: csak írja be a domain nevét vagy IP címét, majd kattintson a "Lekérdezés" gombra. Eszközünk átnézi a WHOIS adatbázist, majd másodperceken belül visszaadja a kapcsolódó adatokat, beleértve a domainnév-regisztrációhoz kapcsolódó rekordokat is.

Ne használja a kapott adatokat marketinges célokra vagy spam küldésére, ezeket szigorúan tiltja az ICANN.

Az ICANN szabályzata előírja, hogy mindig legyenek naprakészek a WHOIS-ban szereplő adataink. Ennek része az is, hogy olyan kapcsolati adatok szerepeljenek benne, amelyeken keresztül elérhet minket a szolgáltatónk.

A Hostinger-fiók vezérlőpultján egyszerűen frissítheti WHOIS-adatait. Mindössze néhány rövid lépéssel akár az összes adatát is frissítheti. Lépjen be Hostinger-fiókjába, majd a vezérlőpulton keresse meg a WHOIS-adatok frissítésére szolgáló részt.

Emlékszik a korábban említett WHOIS-adatvédelem szolgáltatásra? Ennek köszönhetően vannak rejtett bejegyzések is a WHOIS-ban: a domain-tulajdonosok WHOIS-adatvédelmet igényeltek regisztrátoraiktól, így a domainnév szolgáltatója elrejtette kapcsolati adataikat.

Bizonyos adatokat egyébként is elrejthetnek a domain-szolgáltatók annak érdekében, hogy betartsák a GDPR-t és a hasonló helyi szintű adatvédelmi törvényeket.

A WHOIS-adatvédelem szolgáltatással rejtheti el saját kapcsolati adatait, így ha valaki rákeres az Ön domain-jére a WHOIS-ban, a kapcsolatfelvételi adatokat nem fogja látni.
Ha szeretné elrejteni WHOIS-adatait, akkor csak annyi a dolga, hogy bejelentkezik a Hostinger-fiókjába, majd a tagoknak fenntartott részen belül megkeresi az ablak tetején lévő Domain részt. Itt válassza ki a kívánt csomagot, majd ennek kifizetését követően élesedik a WHOIS-adatvédelem.

Azonban ne feledje, hogy bizonyos WHOIS-listákon időbe telik a változtatások követése, így akár még azelőtt is megláthatja azokat valaki, hogy a szolgáltató elrejtené őket.